fbpx

Miracle Monday

Zes praktische tips voor het maken van een Moodboard

Focus, doel of wens? Maak ‘m zichtbaar!

Knipsels op moodboard gerangschikt deel 2

Dit wordt het vierde jaar op rij dat ik een moodboard maak voor mezelf; als bewuste start voor het nieuwe jaar. Een moodboard geeft inzicht in je dromen en wensen. Ik plak er alles op wat meer belicht mag worden, dat doe ik met woorden en zinnen, maar ook plaatjes en foto’s. Ik laat ‘m het hele jaar op een zichtbare plek staan om mezelf eraan te herinneren waar ik mee aan de slag wil(de). En tussendoor en aan het einde van het jaar kijk ik wat er gerealiseerd is en wat er mee mag naar het nieuwe jaar.

Veel werk? Welnee, lees hier mijn zes praktische tips voor het maken van een moodboard.

Stap 1: wat heb je nodig?

Voor het maken van een papieren bord heb je nodig:

 • oude tijdschriften, zoals Flow, Happinez, deze tijdschriften hebben prachtige plaatjes en quotes. Ik bewaar zeker ook andere tijdschriften zoals de Margriet en de Allerhande (of magazines van vergelijkbare supermarkt of winkel).
 • Een schaar
 • een prittstift
 • en een groot vel papier om op te plakken. Ik koop zelf altijd platte canvasbordjes bij de action. Ik bepaal altijd eerst hoeveel knipsels erop moeten en bepaald dan pas de ondergrond.

Stap 2: de voorbereiding

Knipsels moodboard maken

 

 

 

Van Nienke leerde ik dat goed werkt om eerst even te schrijven over wat je op het moodboard wilt hebben. Schrijf een paar pagina’s over de thema’s waarmee je aan de slag wilt en onderstreep daarna de belangrijkste kernwoorden. Dit is de kapstok voor je moodboard en zo weet je zeker dat je niks vergeet.

Stap 3: bladeren, scheuren, knippen

Pak je stapel tijdschriften en knip of scheur alles wat je aanspreekt, ook al lijkt het nog geen verband te hebben met je doel of thema. Wanneer je een fijne berg knipsels hebt neem ik de stapel altijd nog een keer door. Welke mogen door naar de volgende ronde? Ik doe dit vooral op gevoel.

Overigens gooi ik de over gebleven knipsels niet weg maar bewaar ik ze in een mapje. Ik heb zie niet voor niets uitgescheurd denk ik dan, maar misschien zijn ze nog niet voor nu.

Stap 4: klaarleggen & rangschikken

Knipsels op moodboard gerangschikt deel 1

Wanneer je tevreden bent over je knipsels kun je overgaan op het rangschikken. Voordat ik de Pritt pak leg ik eerst alles uit op mijn vel papier of canvasbordje. Dit duurt bij mijn best een tijdje want het wordt nu wel echt toch.

In deze fase valt mij vaak op dat een paar kleuren telkens terugkomen en kijk wat die kleuren mij kunnen vertellen. Ooit deed ik een opleiding tot kleurcoach dus ik weet er ook iets meer van. Door persoonlijke omstandigheden en later corona heb ik net het laatste staartje niet afgemaakt, maar dat ga ik zeker nog doen. Als je hierover vragen hebt tijdens het maken van je bord dan kijk ik natuurlijk graag met je mee.

Stap 5: plakken maar!

Spreekt voor zich? Kijk even goed naar de lijm die je gebruikt voordat je favoriete knipsels in rook opgaan.

Stap 6 zoek naar DE plek

Zes praktische tips voor het maken van een moodboard

Zoek een mooie plek voor je moed-board, in de woonkamer of thuiswerkplek zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt. Zijn er nu al concrete acties die je kunt ondernemen om je wensen concreter te maken? Wil je een nieuwe studie beginnen? Neus dan op internet. Wil je een nieuwe hobby beginnen, kijk of je ergens een startpakketje kunt kopen of vraag eens rond op de weggeefhoek. Zo is er voor elk thema of iedere wens wel een eerste stap te bedenken.

Bekijk je bord gedurende het jaar regelmatig en kijk je wat de voortgang is en welke je stappen je eventueel kunt ondernemen.

Je kunt natuurlijk ook een digitaal bord maken, dat kan bijvoorbeeld in Canva. Ik heb zelf geen ervaring met digitale moodboards, dus ik kan daar niet veel over vertellen.

Geef jezelf een compliment!

Geef je zelf vooral een schouderklopje omdat je de moed hebt gevonden om het gesprek met jezelf aan te gaan! Heel veel plezier met het maken en uitvoeren. Zet je ‘m op sociale media? Tag je me dan even (@miraclemonday.nl)? Ik ben heel benieuwd.

Moodboard zakelijk inzetten

Dit jaar gebruik ik het moodboard om handen en voeten te geven aan de plannen voor Miracle Monday. Ik maak ‘m voorafgaand aan de (content)kalender die ik ga maken. Ik ben zoek naar wat meer structuur. Het scheuren in de tijdschriften en daar ook echt de tijd voor nemen geeft rust maar legt ook je onbewuste wensen bloot. Dit wordt zichtbaar doordat je met woord en beeld aan de slag gaat.

Let even op terugkerende woorden, afbeeldingen of kleuren en kijk of ze je nog iets extra’s te zeggen hebben. Ik kwam erachter dat ik twee roodborstjes uitgeknipt had en ik zoek dan even op internet welke betekenis dit heeft.

Moodboard of Moed-bord?

Nieuwe wegen inslaan, een nieuwe hobby proberen, de woonkamer een make over geven of met oude overtuigingen aan de slag? Dat vereist moed en doorzettingsvermogen, daarom noem ik de collage liever een moed-bord. Je kunt de dingen blijven doen zoals je altijd deed en dan verandert er niks. Of je besluit dan het anders mag.

Inzicht nodig voor bij je bord?

Foto kaarten schuddenDenk je na het lezen of plakken van uuuuh ja maar hoe dan? Of waar moet ik beginnen? Er is iets wat me tegenhoudt maar ik weet niet wat? Misschien maak je al jaren bordjes maar blijft er een wens onuitgevoerd? Soms kan een kaartlegging inzicht geven of is er een edelsteen die je dat laatste zetje geeft. Ik kijk graag met je mee!

4 gedachten over “Zes praktische tips voor het maken van een Moodboard”

 1. In mijn nieuwe MollyPie planner zit ook een pagina om een mood/moedboard op te maken. Denk dat ik die ga vullen met behulp van je tips! Dit stappenplan is wel handig; wist niet zo goed waar ik moest beginnen. Nu heb ik er een beter beeld bij *vooral zakelijk.

  Groetjes,
  Petra

  1. Dat is leuk te horen! En ook dat je al een pagina in de planner hebt. Dank voor je reactie en veel plezier met maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *