fbpx

Miracle Monday

De wintersolstice: hoe kun jij de winter verwelkomen?

Agaatschijf met Houder NatuurOp maandag 21 december 2020 is het weer de kortste dag van het jaar, daarna worden de dagen weer langer. Deze dag markeert de omslag van donker naar licht. Een goed moment om stil te staan bij deze overgang. In dit artikel lees je meer over het hoe en wat van de wintersolstice en deel ik tips hoe je de winter kunt verwelkomen. 

Zelf, maar ook met kinderen.

Verstilling

December is eigenlijk een maand van verstilling, je terugtrekken en reflecteren en stiekem vooruit kijken in de toekomst. In de alledaagse drukte van werk, familie, huishouden en andere factoren is het gemakkelijk om hier aan voorbij te gaan. Ikzelf wordt al vanaf oktober herinnerd aan deze kortste dag door mijn echtgenoot met najaarsblues die niet kan wachten tot de dagen weer langer worden.

Heimwee naar Ierland

Begin dit jaar zou ik alleen op vakantie zijn gegaan naar Ierland. Ik weet niet wat ik precies mee heb, maar het land en tradities en gebruiken trekt mij erg aan. Ik kan niet wachten tot het weer mogelijk is; tot die tijd kan ik me wel vermaken met het schrijven en delen van deze blogs.

Wintersolstice: ‘de zon stopt’

In Ierland is de Wintersolstice ook wel bekend als ‘An Grianstad’. Dat letterlijk betekent ‘de zon stopt’. Dit is wat ook gebeurd in deze periode waarna de dagen weer beginnen te ‘groeien’. Onze voorouders navigeerden op de hemel en sterren en ik probeer me in te beelden hoe dat ging wanneer de effecten van de winterwende zichtbaar werd en het zonlicht veranderde.

Wat gebeurt er nu precies tijdens de winterwende?

In het noorden van de aarde wordt de beweging van de zon langs de hemel steeds korter en lager, al vanaf juni. Tijdens de winterzonnewende is die baan op zijn laagst en lijkt in de noordelijke regio’s de zonsopkomst op dezelfde plek te zijn als de zonsondergang. In het Latijns heet dit verschijnsel solstitium, wat ‘de zon staat stil’ betekent.

Licht en duisternis

De wintersolstice viert de geboorte van de zon en tevens de wijsheid die ligt in de duisternis. Donker en licht, twee uitersten. Duisternis trekt niet zo gauw aan en maakt ongemakkelijk. Toch worden we uit duisternis geboren (in de baarmoeder) en keren we na overlijden er naar terug. Uit spiritueel oogpunt vindt de grootste transformatie ook plaats in de schaduwen, in de duisternis. Misschien toch interessant om het donker te onderzoeken?

Wanneer je bewuster deze periode wilt ingaan heb ik een paar leuke ideeën voor je verzameld (ook leuk om met (je) kinderen te doen:

  • Geef aan de natuur terug door een buffetje buiten te zetten voor de dieren met een zelfgemaakte pindaslinger, dennenappels met vogelvriendelijke pindakaas, homemade vetbollen en aangeregen plakjes fruit. Of rijg een pindaslinger van doppinda’s.
  • Bak een Yule houtblok en eet er lekker een plakje van op (er zijn verschillende recepten op het internet te vinden)
  • Steek wat kaarsjes aan na een wandeling in het bos en geniet van een kop chocolademelk of glaasje Glühwein. Stook je innerlijke vuurtje eens op.
  • Maak een Yule altaar waar je het terugkomst van de zon eerbiedigt, met een kaars in de kleur van de zon (geel, oranje of misschien wel goud). Kleed het verder aan met winterse symbolen zoals dennenappels en takken van groen*.
  • Maak een krans van groen*, een symbool van hoop en voorspoed

*Ook bij de essentiële winkels is wel groen te vinden. Natuurlijke elementen die passen bij deze periode zijn dennentakken, dennenappels, spar en jeneverbes.

Zelf ga ik nog ornamenten maken van gedroogde sinaasappels.

Winterwende plús watermantijdperk

Dit jaar is de zonnewende nóg interessanter doordat voor het eerst sinds 400 jaar de planeten Jupiter en Saturnus vlak naast elkaar komen te staan aan de nachthemel. Nog dichter dan dat ze eerder al deden. Een groter contrast tussen licht en donker zal er niet zijn. Het moment dat ze elkaar het dichtst naderen heet een grote conjunctie. In deze conjunctie wordt astrologisch gezien de energie bepaald voor de komende 20 jaren.

De vorige cyclus begon in het jaar 2000 en die hierna dus in 2040. Saturnus en Jupiter komen samen in het teken Waterman. Het Watermantijdperk staat voor verandering. Misschien heb je al iets voorbij zien komen over het Aquariustijdperk, dat in de startblokken staat. Wil je meer weten hierover, lees dan even dit artikel van Holistik.

In de Keltische geschiedenis wordt het Aquariustijdperk gerepresenteerd door de lessen van de rivier die worden geassocieerd met Fii (Aquarius). Kort gezegd zeggen deze lessen dat wanneer je vastgrijpt of vastklampt aan de bodem of oever van de rivier je uiteindelijk vast zult komen te zitten. Wanneer je je kunt laten mee stromen met de rivier en erop kan vertrouwen dat je daar komt waar je moet zijn zul je lichtheid ervaren.

Oude structuren zullen vallen en hoe het hiervoor ging zal niet meer passend zijn en we zullen op zoek moeten gaan naar nieuwe manieren van doen en leven. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben wel toe aan een frisse wind na dit bijzondere en pittige jaar. Ik hoop dat deze grote conjunctie vernieuwing met zich meebrengt.

Heb je zin om één van de winteractiviteiten uit te voeren? Ik ben superbenieuwd naar het eindresultaat. Tag me op sociale media of stuur een berichtje of foto!

Marloes

ps. speciaal voor de start van het Aquariustijdperk kocht ik de edelsteen Aquamarijn in, ook wel zeewatersteen genoemd.

Inspiratie voor dit artikel haalde ik uit het boek ‘de weg van de heks van Lunadea’, ‘Circle of the Stars’ van Tara Wild en herinneringen die in de afgelopen jaren in mijn hoofd zijn blijven plakken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *